3.8.11

LES PROPORCIONS DEL SISTEMA SOLAR

L'exposició permanent que tenim muntada a sala d'exposicions de la Rectoria, es diu "Les proporcions del sistema Solar", a l'inici de totes les sessions en fem una interpretació, fet que ens dona peu a explicar d’una manera molt gràfica la nostra petitesa, quan la comparem amb el vast Univers.
Aquesta exposició va néixer l’any 2006, dins el sí del Festival Música 13 que es fa cada any a la Nau Coclea de Camallera (Girona). Es tractava d’una instal·lació a l’aire lliure que tenia el seu centre a la Sala d’exposicions de l’anomenat centre i sortia al llarg de 5 quilòmetres, proposant a qui la visitava a fer un bell recorregut per la comarca, a peu o en bicicleta.
Al mateix temps convidava a una reflexió, donada la temàtica de la instal·lació que evoca la petitesa de l’ésser humà i el seu lloc dins l’Univers (la Terra), havia de valorar si tot el paisatge que es contemplava durant el trajecte (la Natura), és un recurs a explotar com exigeix l’actual sistema de lliure mercat i especulació, o bé, si es tracta d’un actiu que la humanitat hauria de preservar.
El Sol a la Sala de la Nau Coclea, i amb una prova de projecció d’una imatge real del nostre Sol.
Mercuri, es tant petit en aquesta proporció (5 mm.), que a la foto no s’aprecia.
Venus, a 126 metres de distància de la Sala central de la instal·lació.
La Terra i la Lluna, aquesta també inapreciable (3 mm.), van ser situades al costat d’una instal·lació elèctrica a mode de denuncia.
Mart, també molt petit (8 mm.) tampoc no s’aprecia... és a 245 metres de la Nau Coclea.
Jupiter, a l’edifici de l’Ajuntament de Camallera que ens autoritzà la seva instal·lació en aquest lloc preferent.
Saturn, a més d’un quilòmetrei mig del centre, en un paratge solitari.
Urà, a la plaça de l’església de Llampaies, a gairebé 3 quilòmetres del inflable que representa el Sol.
Neptú, a una casa privada d’Orriols, on ens van oferir un refresc durant el muntatge.

I el desaparegut i minúscul Plutó (2 mm.) a Vilademuls, a 6,5 quilòmetres de la Nau Coclea, amb un interrogant, ja que era tot just quan els científics discutien si seguir-lo considerant un planeta, o bé un membre del grup de transneptunians.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada