3.4.12

PRIMAVERA 2012


Abril 2012, Mart al Lleó i Saturn a la Verge.

Es pot dir que aquest abril serà un mes farcit de planetes, malgrat aquest últim dissabte de març ens vàrem acomiadar de Júpiter… el vàrem observar al caure el Sol, en un cel encara diürn, molt baix sobre l’horitzó.
Venus va assolir a la màxima elongació Est –la màxima separació respecte el Sol a ponent- el dia 27 de març, per tant durant aquest mes d’abril veurem com la seva fase es va fent cada cop mes fina i espectacular.


Quan es fa fosc Mart ja esta culminat al cel, aquest any s’apareix d’una mida apreciable, si les condicions son favorables podem veure el casquet polar i alguna estructura interior (ombres més fosques que ens indiquen profunditats en el terreny.

I al final de les sessions i una mica "de refiló" (per que encara no ha assolit una alçada idònia), podem observar Saturn, amb els seus majestuosos anells.

Com em dit, un mes farcit de planetes que, els caps de setmana de Lluna absent (14/15, i 21/22) no ens impedirà mostrar-vos objectes llunyans, es a dir, de “cel profund” del cel de primavera, com el cúmul del Pessebre del Cranc, el globular M-5 o les galàxies M-81 i 82, per dir-ne alguns.


A l’inici us explicarem de viva veu que es el que veurem després pels telescopis i entremig d’això i l’observació, ua oferirem l’explicació del cel a ull nu amb el potent raig làser.
El primer cap de setmana (setmana santa), el dedicarem a la Lluna i objectes brillants.
Gràcies per la vostra visita!

Maig 2012, adeu a Júpiter benvinguda a Saturn.


Continuem amb la tònica d’aquest any amb un munt de planetes visitant el nostre cel, ara fa escasses setmanes vàrem dir adéu provisionalment, com sempre, al planeta Júpiter que s’amaga darrera el Sol  per una temporada fins que torni a visitar les matinades breument. Però el planeta que entra de ple a visitar el nostre cel en les hores que ens ocupem de mostrar-lo, es Saturn, amb els seus anells, majestuosos (a la foto, des del nostre telescopi). Tot això, mentre Venus cau mandrosament, cap a la seva conjunció interior (situat entre nosaltres i el Sol), afinant cada vegada més la seva fase.

I sense oblidar la presència de Mart, aquest any amb casquet Polar visible, i algunes traces internes d’estructures fosques, que es corresponen amb les seves valls, i les seves muntanyes.

Per tant aquest mes de maig i en especial el cap de setmana on la Lluna serà més plena (dies 4 i 5), us els mostrarem sense cap excepció a mes a mes, es clar, del nostre satèl·lit natural.

Els altres caps de setmana us farem gaudir d’alguns dels objectes de “Cel Profund” que estan en el cel en aquesta època de l’any, com: les galàxies M-81 i 82, o la “del Remoli” (M-51), el cúmul obert d’estrelles “el Pessebre” (M-44), o el globular M-13 a Hercules.

Tot això després de la nostra habitual explicació dels objectes que després observareu (diferents cada setmana) i la explicació a ull nu, de les principals constel·lacions, amb l’ajut del raig làser, com sempre... us esperem!

El Cel de Juny 2012, a l'hora que ens visiteu.

Iniciem el mes de juny recuperant un bon tall del cel d’estiu que ens torna a atrapar, Vega de la constel·lació de la Lira presidint el Triangle d’estiu, amb la  nebulosa planetària M-57, la doble-doble Epsilon Lirae, seguida de Deneb del Cigne a l’esquerra, i l’encisadora Albireu de colors o la extensa M-27 i finalment, Altair de l’Àliga a la dreta, més apartada.


Tot aquest cel comença obrir-se a l’hora de les visites, mentre ja minva l’obscur cel de primavera amb el Lleó com a grup estelat més destacat, enguany acompanyat pel planeta Mart que poc a poc s’allunya de nosaltres.

Aquest mes de juny compta amb un amfitrió de luxe, el planeta Saturn, amb el seu meravellós sistema d’anells i la gairebé incondicional companyia de Tità... com també, la menys brillant companyia de Mimas, Rhea, Dione, Encelado, es a dir, el seu habitual i nombrós seguici de satèl·lits.


El primer cap de setmana i el dissabte 30 de juny son els més afectats per la Lluna, en els quals patirem la seva lluentor a l’hora de veure les profunditats, a canvi de poder-la gaudir de ben a prop, descobrint les seves muntanyes, cràters, mars...

Aquestes observacions, prèviament argumentades amb les explicacions i les imatges de la sala de projeccions de la Rectoria, junt amb l’habitual sessió de reconeixement de les principals constel·lacions a ull nu, amb l’ajut d’un potent raig làser, és el que us espera si veniu als nostre “Bateigs de cel”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada