1.8.12

Estiu 2012


Juliol 2012, acomiadem Mart diminut...

Com es evident al Juliol ja ens domina per complert el cel d’estiu, ben culminat... L’estel “alpha” (més brillant) de la constel·lació de la Lyra, anomenat Vega és el que utilitzem per a orientar el cercador del nostre telescopi, i a partir d’aquest iniciem la singladura pel triangle de l’estiu, aquesta ens connecta amb Albireu la doble de colors del Cigne, després amb la nebulosa de l’anell també dita M-57, i finalment amb el cúmul globular d’Hercules (M-13), a la constel·lació del mateix nom.


Depenent de les condicions d’aquesta part del cel tenim algunes alternatives com la veïna galàxia d’Andromeda, l’estel doble Mizar, o el doble cúmul obert d’estels de Perseu NGC 869 i 884, per dir-ne alguns.

Per a destacar la bellesa del cel d’ara continuem tenint l’amfitrió de luxe, el Saturn, amb el seu fabulós sistema d’anells i l’habitual seguici de satèl·lits, Tità, Mimas, Rhea, Dione, Encelado... ja acomiadem a Mart, que s’allunya de nosaltres, i veiem cada cop més diminut.
A última hora de la sessió del primer cap de setmana del mes, així com durant tota la sessió de l’últim cap de setmana del mes, tindrem la presència de la Lluna en el cel i la podrem gaudir de ben a prop, a ella i les suggerents ombres que projecten les seves muntanyes, les crestes dels cràters, apreciarem la llisor dels seus mars...
Totes les observacions, estan prèviament argumentades amb explicacions i imatges a la sala de projeccions de la Rectoria, i just abans de l’observació fem l’habitual sessió de reconeixement de les principals constel·lacions a ull nu i amb l’ajut d’un potent raig làser, això és el que us depara si preneu la decisió d’assistir a un “Bateig de cel”.


Agost 2012, Saturn i la LLuna...

L’hora d’inici de les nostres sessions, com sempre, la marca la posta de Sol, ho fem així per que encara pugueu arribar amb una mica de llum de dia, i d'aquesta manera fugiu de les sensacions de pèrdua que produeix la foscor de la nit... fins el 15 d’agost començem a les 21:30, la segona quinzena mitja hora abans. A excepció del dissabte 11 d'agost que fem l'especial de les "Llàgrimes de Sant Llorenç" a partir de les 22:00 hores, on NO cal fer reserva (veure l'enunciat de la barra de la dreta).

Per començar us entretindrem, amb la interpretació de la exposició “Les proporcions del sistema Solar”, i la xerrada, on parlem del que després veurem a través dels aparells d’augment, i on intentarem donar resposta als vostres dubtes, tot això mentre la nit es tanca.

Durant aquest agost, encara intentarem veure la imatge de Saturn i els seus anells, que ja comença a estar baix sobre l’horitzó. Us indicarem la seva posició i la d’altres astres amb l’ajut del nostre llum làser.

Després farem l’habitual recorregut pels objectes de “cel profund”, la nebulosa de l’anell M-57 a la Lyra, el cúmul globular d’Hercules M-13, l’agrupació estel·lar oberta NCG 884 i 869 anomenada també “el doble de Perseu” i alguna sorpresa més... una galàxia llunyana, un estel doble de colors, o el potent estel Vega... o potser si aquesta presideix la nit, se’ns dubte, la Lluna (això succeirà el primer i els dos últims caps de setmana del mes) tot un espectacle!  

Posteriorment us enviarem alguns llocs web interessants per que continueu fent astronomia a casa.


Setembre 2012, El cel profunt..

Al setembre del dia 1 al 21 començarem a les 20:30, i del 22 fins a final de mes a les 20:00 de la tarda. Amb aquest horari propiciem que pugueu arribar amb una mica de llum de dia, després com sempre, us farem la xerrada on us parlarem dels objectes que més tard observarem al telescopi, i la nit s’anirà tancant cosa que permetrà una visió correcte del cel estelat que us interpretarem a ull nu amb l’ajut d’un raig làser.

A continuació farem l’observació telescòpica del cel, el setembre es molt bon mes per observar la nebulosa anular de la Lyra (M-57), l’anomenat Albireu un estel doble de colors (B1 Cygnus), el brillant cúmul globular M-92, el doble cúmul obert d’estels de Perseu (NGC 869–884), la galàxia d’Andromeda (M-31), i molts d’altres... escollirem quatre o cinc objectes d’entre tots aquests, segons el temps del que disposem i les condicions del cel... aquestes, a vegades, venen condicionades per la presència de la Lluna que quan es molt plena i per tant brillant dediquem a objectes més lluminosos com els estels emissors propers de llum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada