28.1.13

Febrer 2013... l'hora de la gran nebulosa!

En aquest mes de febrer, en brillantor competeixen dos astres en el cel... Júpiter, el planeta que aquest hivern domina el cel durant la primera hora de la nit, i Sirius l’estel mes brillant dels dos hemisferis, i de tots els cels tant d’estiu, com d’hivern... per tant, ambdós son astres que no podem deixar de mostrar en les sessions que ens ocupen.

D’altres son la Gran Nebulosa d’Oró també anomenada M-42, les plèiades o M-45... en cas de que el cel ho exigís podríem mostrar-vos Castor, o “alpha Gemini”, una doble visual molt brillant... aquest febrer ocasionalment fem sessions de segona hora que s’inicien mes tard, per tant els qui ens visitin aleshores podran observar: M-44 o “El Pessebre” es tracta d’un cúmul obert d’estels, o una de les dues galàxies de Bode M-82, que es mostra brillant al estar col·locada de costat... i M-81 de cara (les dues a la foto).

Tot això succeirà després de la xerrada inicial que fem a cada sessió, on parlem dels objectes que veurem a través del telescopi, i també després del reconeixement habitual de les constel·lacions del moment, mitjançant l'ajut del nostre potent raig làser.

Depenent de l'estat del cel, o d'altres condicionants que a vegades ens forcen a mantenir la cúpula oberta en alguna direcció concreta, El nostre programa pot variar lleugerament... en tot cas us interpretarem bé tot allò que observeu a través dels nostres aparells.

 El cap de setmana del dissabte 16 la Lluna assolirà el quart creixent, per tant, ella i els seus espectaculars paisatges seran els principals objectius de la nit. 

I el seguent cap de setmana, es a dir, el del dissabte 23 la Lluna serà plena i a banda de que potser ens ofereixi algun halus provocat pels cistalls de gel en suspensió a la admosfera a causa del fred (foto), serà el motiu pel qual haurem de deixar els objectes llunyans de banda per a centrar-nos en els mes brillants de la nit... Júpiter, Sirius, Castor, Plèiades, i la mateixa Lluna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada