27.4.16

PRIMAVERA del 2016, temps per a observar Júpiter!Aquesta primavera del 2016, serà adient per a la observació de Júpiter, de fet ja ha començat amb l’aparició d’aquest preciós planeta en el cel que mica en mica ha anat guanyant alçada, i pel juny, es a dir, cap a finals de l’estació ja començarà a declinar mentre Mart i Saturn li agafen el relleu... de cara a l’estiu.

Sempre que us parlem dels planetes heu de tenir en compte que parlem de la seva posició en el moment en que nosaltres comencem el “Bateig de cel”, es a dir, cap a les 10 de vespre mes o menys.

En quant a cel profund, sempre que s’inicia la primavera al mes de març encara tenim la oportunitat d’observar un trosset de cel d’hivern, amb la preciosa nebulosa M-42, les plèiades, i l’estel Sirius... al bell mig d’aquesta estació tenim el Lleó culminat i la Ossa Major, allà podem observar-hi les properes entre si, galàxies de Bodhe (a la foto) o la del Remolí M-51 en nits molt adients i fosques. Però també podem començar a observar un tros del cel d’estiu, en aquesta part cal destacar M-3 i M-13 (dos cúmuls globulars preciosos), i l’estel doble Albireu, així com l’ull de la Lyra M-57, entre d’altres.


Les galàxies de Bodhe estan molt properes entre si en el cel.

Heu de saber que sempre iniciem les nostres sessions de nit amb la xerrada sobre “La vida d’un estel com el Sol”, que interpretem sempre per que "gaudiu de l’espectacle" i no pas com un curs accelerat d’astronomia, i que culminem amb les característiques mes rellevants dels planetes que observarem, en aquest cas Júpiter i el seu sistema de satèl·lits naturals... i la interpretació de l’exposició “Les proporcions del sistema Solar” on prendreu compte de la nostre ínfima mida vers l’Univers.

El satèl·lit natural de Júpiter anomenat Europa, es un ferm candidat a contenir vida.

Només ens queda rendir-vos comptes de l’estat de la Lluna, per que calculeu que és el que podreu observar el dia que vingueu, tenint en compte que la seva presència va en detriment dels objectes llunyans i difosos del cel, però que a canvi ens proporciona una visió dels seus fantàstics paisatges... inoblidables a través d’un aparell d’augment com el nostre.

Consulteu l’estat de la Lluna en aquest enllaç:

Cel fosc i contrastat, excel·lent per observar galàxies i nebuloses en lluna nova i quart minvant. Moment excel·lent per gaudir dels paisatges de la lluna en quart creixent... i el clar de lluna en el ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada