15.10.16

Tardor 2016: Saturn i Mart persisteixen i apareixen Venus i Urà.


ELS PLANETES:

Hem estat tot l’estiu gaudint de Mart en una aproximació que cada cop es més inexistent, mentre ell persisteix en aparèixer al cel, la distància que ens separa cada cop es mes gran, i el seu diàmetre a través d’un aparell d’augment va minvant paulatinament. Un altre planeta que es resisteix en abandonar-nos es Saturn, que cada cop es mes a prop de l’horitzó i ofereix una imatge més turbulenta. Però a poc a poc, Venus anirà guanyant alçada i això vol dir que ben aviat gaudirem de les seves fases en les nostres activitats.

També hi ha Urà que ocupa un lloc preferent en el cel de la tardor, i com que el seu moviment orbital vers el Sol es molt lent (184 anys terrestres), ocuparà aquest lloc per molt temps, i sempre serà un dels protagonistes de les activitats d’aquesta època.

El planeta Urà que per molts anys ocuparà un lloc en el cel de la tardor.

EL CEL PROFUND:

El mon dels estels durant la tardor, queda dominat per les constel·lacions de Pegàs, Andròmeda, Aquari, Peixos, Perseu. I això ens dona peu a observar, la galàxia d’Andròmeda (M-31), o el doble cúmul de Perseu (NGC 669), tot i que, depenent de les condicions del cel també ens podem suportar tant amb el cel d’estiu (a ponent), amb la nebulosa de l’anell (M-57), o l’estel doble de colors Albireu, o el cúmul globular d’Hèrcules (M-13), com en el cel d’Hivern a llevant amb les Plèiades (M-45), o diversos cúmuls d’estels que hi ha a les constel·lacions dels Bessons o l’Auriga.

El cúmul obert de les pleiàdes, que durant la tardor ocupa un lloc en el cel de llevant.

ELS HORARIS:

En quant als horaris de les nostres sessions podeu venir (sempre amb reserva prèvia) els divendres a les 20:30, o els dissabtes empre quan cau la nit.

CONFERÈNCIA:

En cada “Bateig de cel” us oferim una visita guiada a la nostre exposició “Les proporcions del sistema solar” que us donarà una idea molt apropiada de la mida dels estels i els planetes que les envolten, i amb la conferència “Un passeig per l’Univers” on entendreu com neix, viu i mor un estel com el nostre Sol.

LA LLUNA:

Per saber si voleu gaudir de la Lluna i dels seus paisatges (en el quart creixent o el ple), o si per al contrari, voleu gaudir de la seva absència que us proporcionarà unes vistes mes contrastades dels objectes de cel profund (en minvant o en Lluna nova), podeu consultar el seu estat en aquest enllaç:

Recordeu... cel fosc i contrastat, excel·lent per observar galàxies i nebuloses en lluna nova i quart minvant. Moment excel·lent per gaudir dels paisatges de la lluna en quart creixent... i el clar de lluna en el ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada