24.3.17

Hivern 2016/2017 Tindrem la evolució de Venus!ELS PLANETES:

Al principi d’aquest hivern Venus ha estat guanyant alçada, per (als volts de Nadal) arribar a la màxima elongació (màxima separació del Sol... per tant durant el gener gaudirem del seu quart creixent i anirà minvant de fase a mesura que es col·loqui entre nosaltres i la nostra estrella.Mart encara es resisteix a posar-se darrera el Sol i continua al cel, però ja sense cap interès observacional ja que la seva mesura es mínima i no ens deixa veure res tret del seu color vermellós.

EL CEL PROFUND:

Se’ns dubte la protagonista de les nostres sessions d’hivern, ara que els planetes gegants s’han col·locat (per molt temps) als cels de primavera i estiu, és la nebulosa d’Orió (M-42), la visió del trapezi (quatre estels que ocupen el centre d’aquest núvol immens envoltat per tots els clar-obscurs que crea l’acumulació de pols estel·lar, és senzillament deliciosa.


El cel d’hivern també es ofereix la visió a ull nu, de les constel·lacions d’Orió, els Cans major i menor, els Bessons amb nombrosos cúmuls d’estels, Auriga i el Toro, amb l’espectacular cúmul de les Plèiades... observem encara alguns objectes del cel profund de la tardor que ocupen un lloc més orientals com la galàxia d’Andròmeda (M-31) i el doble cúmul de Perseu NGC 869.

ELS HORARIS:

En quant als horaris de les nostres sessions podeu venir (sempre amb reserva prèvia) els divendres a les 20:30, o els dissabtes sempre a l’hora que enfosqueix, es a dir, al gener a les 18:00 o 18:30, al febrer cap a les 18:30 o 19:00 hores i al marc a les 19:00 o 19:30.

CONFERÈNCIA:

En cada “Bateig de cel” us oferim una visita guiada a la nostre exposició “Les proporcions del sistema solar” que us donarà una idea molt apropiada de la mida dels estels i els planetes que les envolten, i amb la conferència “Un passeig per l’Univers” on entendreu com neix, viu i mor un estel com el nostre Sol.

LA LLUNA:

Per saber si voleu gaudir de la Lluna i dels seus paisatges (en el quart creixent o el ple), o si per al contrari, voleu gaudir de la seva absència que us proporcionarà unes vistes mes contrastades dels objectes de cel profund (en minvant o en Lluna nova), podeu consultar el seu estat en aquest enllaç:

Recordeu... cel fosc i contrastat, excel·lent per observar galàxies i nebuloses en lluna nova i quart minvant. Moment excel·lent per gaudir dels paisatges de la lluna en quart creixent... i el clar de lluna en el ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada