24.3.17

Primavera 2017... Júpiter i Saturn junts en el cel.ELS PLANETES:

Aquesta primavera comença a aparèixer per llevant el planeta Júpiter, amb les seves quatre llunes, que va descobrir Galileu fa 400 anys, i començarà a guanyar alçada.

Júpiter anirà transitant el cel, fins que al final de l’estació arribi a estar declinant cap a ponent, en aquell moment haurà aparegut a llevant el planeta Saturn, i a les nostres activitats es podrà gaudir d’ambdós planetes... serà fantàstic!

Mart, a l’inici de l’estació, encara resta situat a la zona propera a la posta, però només de manera testimonial, es deixa veure petit i amb el seu color vermellós.

EL CEL PROFUND:

Durant la primavera, a l’inici, encara podem acabar de gaudir del cel d’hivern a ponent... amb les Plèiades (M-45), i la nebulosa d’Oriò (M-42) com a protagonistes destacats, encara que també mostrem el preciós estel Sirius (alpha de Canis major), el mes brillant del cel, amb les seves magestuoses titil·lacions.

A l’altre banda del cel, a llevant, apareixerà el cel d’estiu que gaudirem cap al final de l’estació, amb el cúmul globular d’Hèrcules (M-13), la nebulosa anul·lar de la Lyra (M-57), la Dumbell al Cygne (M-27), i d’altres.

I al cel de primavera presidit per les constel·lacions del Lleó i la Ossa major, amb les seves galàxies (M-51, M-80, o M-82) altrament anomenades del Remoli o les dues de Bode. 


ELS HORARIS:

En quant als horaris de les nostres sessions podeu venir (sempre amb reserva prèvia) els divendres i els dissabtes en horari variable (a principis de l’estació (març) a les 19:30, i cap al final (abril i maig) cap a les 20:30 i 21:30... us informarem de l’hora precisa en el moment de fer la reserva!

CONFERÈNCIA:

En cada “Bateig de cel” us oferim una visita guiada a la nostre exposició “Les proporcions del sistema solar” que us donarà una idea molt apropiada de la mida dels estels i els planetes que les envolten, i amb la conferència “Un passeig per l’Univers” on entendreu com neix, viu i mor un estel com el nostre Sol.

LASER: I abans de la observació telescòpica, la observació a ull nu de les constel·lacions, amb l’ajut del raig làser.

LA LLUNA:

Per saber si voleu gaudir de la Lluna i dels seus paisatges (en el quart creixent o el ple), o si per al contrari, voleu gaudir de la seva absència que us proporcionarà unes vistes mes contrastades dels objectes de cel profund (en minvant o en Lluna nova), podeu consultar el seu estat en aquest enllaç:

Recordeu... cel fosc i contrastat, excel·lent per observar galàxies i nebuloses en lluna nova i quart minvant. Moment excel·lent per gaudir dels paisatges de la lluna en quart creixent... i el clar de lluna en el ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada